Кадър: БНТДоц. Андрей Чорбанов обяви в ефира новина за българската ваксина

...
Кадър: БНТДоц. Андрей Чорбанов обяви в ефира новина за българската ваксина
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Българската ваксина срещу коронавирус ще е готова до Нова година

Кадър: Българска национална телевизия

Доц. Андрей Чорбанов разгласи в ефира новина за българската ваксина против коронавирус, която всички чакаха.

Българската ваксина против ковид ще е подготвена до Нова година. Преимуществата й пред другите е, че ще може да се съхранява в елементарни хладилници при температури от 4 до 8 градуса по Целзий. Това сподели в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия началникът на Лабораторията по пробна имунология към Българска академия на науките доцент Андрей Чорбанов.

Според него обаче вирусоносителите може да намалеят до края на годината, тъй като доста от българите към този момент са се срещали с COVID-19 и са построили антитела. Това обаче не намалявало потребността от ваксина. „ Тя е нужна за рисковите групи. Те са доста, тъй като е огромен на броят на хронично болните ”, изясни той.

„ Не знаем през какъв брой хора и при какъв % от популацията вирусът е минал. Статистиката ни е гадателска “, призна ученият, написа " Флагман ".бг. 

„ Броят положителни случаи надалеч не е добър, тъй като има доста хора, на които са правени неведнъж проби, само че стана ясно, че системата не ги регистрира като неведнъж тестване на човек по кое време ще излезе от позитивизма, да кажем като резултат, а се регистрира всякога като нов човек, което на процедура прави подправено по-голям брой тествани хора, на процедура те са по-малко “, изясни той.

„ Всички желаеме да управляваме рецесията, само че можем единствено да минимизираме вредите. Не считам, че с новите ограничения ще се реализира надзор, тъй като разпространяването е доста необятно. Огромният брой от популацията към този момент се е срещал с вируса и доста скоро евентуалните вирусоносители ще намалеят. При състояние, че 40% от PCR-ите са позитивни, може да се направи изводът, че огромна част от хората са се срещали с вируса “, съобщи доцентът. 

Той сподели в студиото бумеранг и сподели, че това е съвършено оръжие, само че в случай че стрелецът не порази целта, рискува то да се върне и да го удари по главата, а по-късно добави, че поучава хората, които желаят да се имунизират, да се извърнат към шефа на Изпълнителната организация по медикаментите. „ Нека да попитат какви са разпоредбите за регистрация на една ваксина, какви документи би трябвало да бъдат показани, с цел да бъде позволено използването! Много се бърза “, съобщи Чорбанов.

„ Не би трябвало имунизацията да е наложителна за всички. Ако някой желае да употребява препарат, който не е минал през всички стадии на проучването, си е негово право да подпише декларация, че е склонен с тестването “, добави той.

„ Ваксината да мине през доста теоретични постановки, с цел да се потвърди, че е ефикасна. Вече има доброволци, само че тестванията не се вършат от научните екипи, които основават имунизациите, а от компаниите, които ги създават “, съобщи ученият. 

" На вируса се приписват разнообразни качества - като подъл, лицемерен и така нататък Това е парче молекула, недейте да й вменявате такива човешки качества. Когато приказваме за пандемия, не би трябвало да се подхожда емпирично - да вземем за пример с един калкулатор да се пресмятат проценти на популацията, което надалеч не е обективно поради неравномерното тестване и чисто нематематическия метод ", сподели още доцент Чорбанов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР